Sezon grypy, koronawirusa i przeziębienia w pełni. W tym roku dodatkowo jesteśmy bardziej narażeni na wirusy i bakterie. Musimy zadbać o swoją odporność. Czy dobra dieta wystarczy? A może trzeba sięgnąć po suplementy i witaminy dostępne w aptece? Już przedszkolaki wiedzą, że w zdrowym ciele zdrowy duch. Dlatego warto zadbać o swoje zdrowie, aby czuć się dobrze i być bardziej odpornym na choroby.

Przede wszystkim należy zdrowo się odżywiać, to nie znaczy zacząć się odchudzać, jeść tylko warzywa i owoce. Musimy dostarczać naszemu organizmowi różnorodnych składników, aby wspomóc ciało do lepszego rozwoju. Zdrowa dieta to zbilansowane jedzenie, pełne nieprzetworzonej żywności, chudego mięsa, tłustych ryb oraz warzyw i owoców. Każdy wie, że jedząc zdrowo możemy zadbać o organizm i poczuć się lepiej we własnej skórze. Gdy gotujemy, potrawy smażone warto zastąpić tymi pieczonymi w piekarniku lub gotowanymi na parze. Walory smakowe tak przyrządzonych potraw są nawet lepsze niż tłustego jedzenie.
Jest kilka zasad, aby bez rygorystycznej diety zdrowo się odżywiać, a przy tym zbudować dobrą barierę ochronną. Wystarczy zmienić stopniowo kilka rzeczy, aby być zdrowym, a przez to bardziej odpornym na wirusy i bakterie. Oto kilka propozycji:

– unikaj przetworzonej żywności
Gotowe produkty, słodycze, chipsy możesz zastąpić produktami fit lub samemu przyrządzić słodycze. Ciasto, które własnoręcznie wykonasz ma dużo lepszy skład niż gotowe rzeczy ze sklepów, które mają bogatą lista składników chemicznych.

– unikaj słodkich, gazowanych napoi
Zamiast sklepowych słodkich napojów warto pić dużo wody lub samemu zrobić np. kompot. Słodkie napoje to bomba prostych cukrów, które zamiast zdrowych składników dostarczają zbędnych kalorii.

– nie smaż na tłuszczu
Tłuste, smażone jedzenie jest bardzo niezdrowe i wysokokaloryczne. Nie trzeba całkowicie zrezygnować ze smażonych rzeczy, ale kiedy tylko możemy przyrządźmy je w piekarniku.

– jedz dużo warzyw i owoców
Do każdego posiłku starajmy się przemycać dużo warzyw i owoców. Zawierają dużo witamin, które są nam potrzebne do funkcjonowania. Skupmy się na sezonowości warzyw i owoców, bowiem takie są najzdrowsze i nie muszą być sprowadzane z daleka. Truskawki zimą zastąpmy jabłkami, których w Polsce nie brakuje.

– jedz kiszonki
Zwłaszcza zimą mamy dostęp do przeróżnych kiszonych warzyw. Kiszona kapusta, ogórki, marchewka, buraki, kto co lubi… Kiszonki bogate są w dobre bakterie, które wzmacniają nasz organizm i chronią przed wirusami i bakteriami.

– pij dużo wody
Musimy odpowiednio nawadniać nasz organizm, aby funkcjonował prawidłowo. Często dokucza nam ból głowy, który powoduje brak nawodnienia. 2,5 l wody to minimum, aby czuć się dobrze i pozbawić nasz organizm kłopotów związanych z brakiem nawodnienia.

– jedz ryby i chude mięso
O ile nie jesteś na diecie wegańskiej, to staraj się minimum 2 razy w tygodniu jeść tłuste ryby, które dostarczają nam kwasy omega3. Są bardzo zdrowe, a zamiast kolejnego schabowego na obiad można przyrządzić pieczonego pstrąga. Jeśli lubimy mięso to starajmy się sięgać po chude, białe mięso. Jest ono zdrowsze dla nas oraz nie tak bardzo tłuste jak czerwone.

– unikaj słodkich i słonych przekąsek
Są one tylko źródłem zbędnych kalorii. Zawierają w sobie głównie cukier i przetworzone, niezdrowe rzeczy. Mnóstwo konserwantów i polepszaczy smaku.

– unikaj używek
Palenie papierosów i alkohol sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na różne choroby. Dużo alkoholu w diecie obniża naszą odporność i zaburza prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Oprócz zdrowej diety warto zadbać o odpoczynek i dobry sen. Sen niweluje stres oraz poprawia kondycję naszego ciała. A zdrowa dieta sprawia, że będziemy mieć dużo siły i chęci do działania i aktywności fizycznej. Ruch prawidłowo wpływa na nasze zdrowie i jest bardzo potrzebny, zwłaszcza gdy mamy siedzący tryb życia. W zdrowej zbilansowanej diecie będziemy mieć wszystkie potrzebne składniki do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie trzeba suplementować witamin i minerałów. Jedynie, po co warto sięgnąć w okresie zimowym to witamina D, której w Polsce mamy niedobory. W okresie zimowym nie zapewnimy przez promienie słońca odpowiedniej dawki tej witaminy. Jednak zanim po nią sięgniemy warto skonsultować to z lekarzem.

Leave a Comment

You may also like